Effect of Fish Oil on Liver MMP-9 and MMP-12 Levels in Hypercholesterolemia Induced MiceMüge Mavioğlu Kaya1, Tülay Dilan Samanci21Department of Molecular Biology and Genetics, Faculty of Arts And Sciences, Kafkas University, 36100 Kars, Türkiye 2Institute of Science, Kafkas University, 36100 Kars, Türkiye
Aim: The aim of this study was to investigate the effects of fish oil on liver matrix metalloproteinase-9 (MMP-9) and MMP-12 levels in hypercholesterolemic mice Materials and Methods: For comprehensive evaluation of MMP-9 and -12 levels, total cholesterol (TC), low-density lipoprotein (LDL), total antioxidan status (TAS) and total oxidan status (TOS) levels, as well as liver histopathological status, were assessed. Twenty-eight mice were equally divided into four groups. The control (CNT) group received standard chow and drinking water without any treatment. The fish oil (FO) group received orally 0.1 ml of fish oil daily for 10 weeks. The cholesterol (CHOL) group was fed with a high-cholesterol chow diet. The cholesterol plus fish oil (CHOL+FO) group received a high-cholesterol chow plus orally FO solution. Results: The MMP-9, TC and TOS levels of CHOL group were significantly higher, while TAS were lower compared to other groups. While MMP-9 levels decreased in the CHOL+FO and FO groups compared to the CHOL group (p<0.001), no significant change was observed for MMP-12 (p>0.05). TOS levels decreased and TAS levels increased in the CHOL+FO and FO groups compared to the CHOL group with high oxidative stress index (OSI) levels (p<0.05). Conclusions: It was concluded that combined fish oil administration could reduce the adverse effects of hypercholesterolemia by down-regulating bad cholesterol and oxidative stress in mouse liver tissue and colon tissue MMP-9 protein concentration. Keywords: Hypercholesterolemia, MMP-9, MMP-12, Fish oil, Mouse
Hiperkolesterolemi İndüklenen Farelerde Balık Yağının Karaciğer MMP-9 ve MMP-12 Düzeyleri Üzerindeki EtkisiMüge Mavioğlu Kaya1, Tülay Dilan Samanci21Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Fen Edebiyat Fakültesi, Kafkas Üniversitesi, 36100 Kars, Türkiye 2Fen Bilimleri Enstitüsü, Kafkas Üniversitesi, 36100 Kars, Türkiye
Amaç: Bu çalışmanın amacı, balık yağının hiperkolesterolemil farelerde karaciğer matriks metaloproteinaz-9 (MMP-9) ve MMP-12 düzeyleri üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Materyal ve Metot: MMP-9 ve -12 düzeylerinin kapsamlı değerlendirilmesi için toplam kolesterol (TK), düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL), toplam antioksidan durumu (TAS) ve toplam oksidan durum (TOS) düzeyleri ile karaciğer histopatolojik durumu değerlendirildi. 28 fare dört gruba eşit olarak ayrıldı. Kontrol (CNT) grubuna herhangi bir tedavi uygulanmadan standart yem ve içme suyu verildi. Balık yağı (FO) grubuna 10 hafta boyunca günde 0,1 ml balık yağı oral yolla verildi. Kolesterol (CHOL) grubuna yüksek kolesterollü bir yem diyeti verildi. Kolesterol ve balık yağı (CHOL+FO) grubuna ise yüksek kolesterollü bir yem ve FO solüsyonu verildi. Bulgular: CHOL grubunda MMP-9, TC ve TOS düzeyleri diğer gruplara göre anlamlı olarak yüksek, TAS ise düşük bulundu. MMP-9 düzeyleri CHOL+FO ve FO gruplarında CHOL grubuna göre azalırken (p<0.001), MMP-12 için anlamlı bir değişim gözlenmedi (p>0.05). Yüksek oksidatif stres indeksi (OSI) düzeylerine sahip CHOL grubuna göre CHOL+FO ve FO gruplarında TOS düzeyleri azalırken, TAS düzeyleri ortalamaları yüksek sevideydi (p<0.05). Sonuçlar: Sonuç olarak, kombine balık yağı uygulamasının, fare karaciğer dokusunda ve kolon dokusunda MMP-9 protein konsantrasyonunu düşürerek kötü kolesterol ve oksidatif stresi azaltarak hiperkolesteroleminin olumsuz etkilerini azaltabileceği kanaatine varıldı. Anahtar Kelimeler: Hiperkolesterolemi, MMP-9, MMP-12, Balık yağı, Fare
Corresponding Author: Müge Mavioğlu Kaya, Türkiye
|
|