Evaluation of the Dietary Risk Factors in Calcium Oxalate Stone Forming Cases in TurkeyRasim Güzel1, Mehmet Ezer2, Selcuk Guven3, Kemal Sarıca41Department of Urology, Kavacik Medistate Hospital, Istanbul 2Department of Urology, Kafkas University, Medical School, Kars 3Department of Urology, Meram Medical School, Necmettin Erbakan University, Konya 4Department of Urology, Sancaktepe Sehit Prof. Dr. Ilhan Varank Training and Research Hospital, Istanbul, Türkiye
Aim: To evaluate the dietary content and evaluate the possible related risk factors in patients with calcium oxalate (CaOx) stones Material and Method: A total of 2348 patients with CaOx stone disease and 1024 cases with no signs of stone disease were evaluated concerning the possible dietary content-related risk factors for stone formation. A well-prepared comprehensive questionnaire focused on the diet-related risk factors including fluid intake, sodium, animal protein, black tea, fruit juice, coffee, and vegetables was utilized. Urinary risk factors have been identified and additionally, the patient-related factors and possible effects of physical exercise, and smoking were also well evaluated. Results: Evaluation of our findings demonstrated that 46.2% of study group cases consumed water less than 1 liter per day; black tea consumption was also found to be higher (28.9% consuming black tea >451 cc/day) in cases with CaOx stones. Similarly, consumption of daily coffee, protein, salt, and dairy products was higher in these cases than in the control group. Also, daily physical activity amounts were lower in this group of patients. Lastly, urinary stone-forming risk factors were common in patients with CaOx stone disease. Conclusion: When comparing calcium-containing stones to others, our findings revealed that high salt, black tea, and animal protein consumption were the main stone-forming risk factors. These patients had higher levels of urinary risk factors than the general population. Keywords: calcium, oxalate; kidney; stone; diet
Türkiye’deki Kalsiyum Oksalat Taşı Vakalarının Diyet Risk Faktörleri Açısından DeğerlendirilmesiRasim Güzel1, Mehmet Ezer2, Selcuk Guven3, Kemal Sarıca41Medistate Kavacık Hastanesi, Üroloji Kliniği, İstanbul 2Kafkas Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, Kars 3Necmettin Erbakan Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, Konya 4Sancaktepe Şehit Prof.dr. İlhan Varank Eğitim Ve Araştirma Hastanesi, Üroloji Kliniği, İstanbul
Amaç: Kalsiyum oksalat (CaOx) taşı olan hastalarda diyet içeriğini değerlendirmek ve ilişkili olası risk faktörlerini değerlendirmek. Materyal ve Metot: CaOx taş hastalığı olan toplam 2348 hasta ve taş hastalığı belirtisi olmayan 1024 vaka, taş oluşumu için diyet içeriğine bağlı olası risk faktörleri açısından değerlendirildi. Sıvı alımı, sodyum, hayvansal protein, siyah çay, meyve suyu, kahve ve sebzeleri içeren diyetle ilişkili risk faktörlerine odaklanan iyi hazırlanmış kapsamlı bir anket kullanıldı. Üriner risk faktörleri tanımlanmış ve ayrıca hastaya bağlı faktörler, fiziksel egzersiz ve sigara içmenin olası etkileri de iyi değerlendirilmiştir. Bulgular: Bulgularımız değerlendirildiğinde, çalışma grubu vakalarının %46,2’sinin günde bir litreden az su tükettiği; CaOx taşı bulunan olgularda siyah çay tüketiminin de daha yüksek olduğu (%28,9 siyah çay tüketimi >451 cc/gün) saptanmıştır. Benzer şekilde bu olgularda günlük kahve, protein, tuz ve süt ürünleri tüketiminin kontrol grubu olgularına göre daha yüksek olduğu görüldü. Ayrıca bu hasta grubunda günlük fiziksel aktivite miktarları daha düşüktü. Son olarak CaOx taş hastalığı olan hastalarda üriner sistem taşı oluşturan risk faktörleri yaygındı. Sonuç: Kalsiyum içeren taşları diğer taşlarla karşılaştırdığımızda bulgularımız yüksek tuz, siyah çay ve hayvansal protein tüketiminin taş oluşumuna neden olan ana risk faktörleri olduğunu ortaya koydu. Bu hastalarda genel popülasyona göre daha yüksek düzeyde üriner risk faktörleri vardı. Anahtar Kelimeler: kalsiyum, oksalat; böbrek; taş; diyet
Rasim Güzel, Mehmet Ezer, Selcuk Guven, Kemal Sarıca. Evaluation of the Dietary Risk Factors in Calcium Oxalate Stone Forming Cases in Turkey. Kafkas J Med Sci. 2024; 14(2): 144-149
Corresponding Author: Mehmet Ezer, Türkiye |
|