Kararsız Angina Pektorisli Hastalarda Ciddiyetin Yeni Bir Belirteci Olarak Trombosit Lenfosit Oranı: Randomize Kontrollü Çift Kör Çalışma [Kafkas J Med Sci]
Kafkas J Med Sci. 2021; 11(3): 398-403 | DOI: 10.5505/kjms.2021.66674  

Kararsız Angina Pektorisli Hastalarda Ciddiyetin Yeni Bir Belirteci Olarak Trombosit Lenfosit Oranı: Randomize Kontrollü Çift Kör Çalışma

Mustafa Bolatkale1, Ahmet Çağdaş Acara2
1Alsanacak Devlet Hastanesi Acil Tıp Kliniği
2Urla Devlet Hastanesi Acil Tıp Kliniği

Amaç: Akut Koroner Sendrom (AKS), ST segment yükselmeli miyokard enfarktüsünden kararsız angina pektorise (UAP) kadar geniş bir klinik durum yelpazesini kapsar. UAP, Acil Servis kliniğinde herhangi bir biyobelirteçle tespit edilemez. Trombosit lenfosit oranı (PLR), kardiyak bozukluklarda aşırı trombotik aktiviteyi ve enflamasyonu belirlemek için potansiyel bir işaret olarak gösterilmiştir. Syntax skoru (SXscore), sadece lezyon şiddetini ve kompleksitesini ölçmekle kalmayan, aynı zamanda AKS’li hastalarda mortalite dahil olmak üzere agır kardiyovasküler sonuçları öngören koroner anjiyografiye dayalı anatomik bir skorlama sistemidir. Bu çalışmanın amacı, UAP’lı hastalarda trombosit lenfosit oranı ile SXscore karşılaştırılarak bu hastalarda PLR’nin prediktif değerini ortaya koymaktır.
Materyal ve Metot: Çalışma grubu, acil servise başvuran UAP tanısı alan hastalar ve acil servise’de UAP tanıs alan yetişkin hastalardan oluşturuldu. Kontrol grubu, kronik hastalığı olmayan sağlıklı yetişkinlerden oluşmuştur. Çalışma grubunda AKS şüphesi olan hastalara koroner anjiografi uyguladık ve her hasta için Syntax Skoru hesaplandı. Çalışma ve kontrol grubu arasında PLR seviyeleri karşılaştırıldı ve çalışma grubunun PLR seviyeleri ile Syntax skorları karşılaştırıldı.
Bulgular: Ortalama PLR düzeyleri UAP grubunda 122,89±52,44 ve kontrol grubunda 104,21±22,85 idi (p: 0,005). PLR düzeyi 113,98 olduğunda %55,8 duyarlılığa, %66,7 özgülüğe sahip olarak bulundu ve SXscore ile negatif korelasyon gösterdiği görülüldü (r=- 0,325; p: 0,004).
Sonuç: UAP ile başvuran hastalarda PLR seviyelerinin önemli ölçüde arttığı görüldü. PLR, UAP’ın ciddiyetinin tahmininde yeni bir belirteç olarak düşünülebilir. Ancak koroner vasküler hasarın değerlendirilmesinde etkisiz olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler: syntax score, platelet-lymphocyte oranı, unstable angina pektoris


The Platelet-Lymphocyte Ratio As a Novel Predictor of Severity in Patients With Unstable Angina Pectoris: Randomized Control Double-Blind Study

Mustafa Bolatkale1, Ahmet Çağdaş Acara2
1Department of Emergency Medicine, Alsancak State Hospital; İzmir, Turkey
2Department of Emergency Medicine, Urla State Hospital, İzmir, Turkey

Aim: Acute Coronary Syndrome (ACS); covers a wide spectrum of clinical conditions ranging from Non-ST and ST-Elevation Myocardial Infarction to unstable angina pectoris (UAP). UAP does not show detectable with any biomarkers in the Emergency Department (ED). Platelet-lymphocyte ratio (PLR) has been introduced as a potential marker to determine excess thrombotic activity and inflammation in cardiac disorders. Syntax score (SXscore) is an anatomic scoring system based on coronary angiography that quantifies lesion severity and complexity and predicts poor cardiovascular outcomes, including mortality, in patients with ACS. This study aimed to investigate the predictive value of PLR compared with SXscore in patients with UAP in the ED.
Material and Method: The study group consisted of patients diagnosed with UAP who presented in ED and adult patients who experienced UAP in ED. The control group was comprised of healthy adults with no chronic disease. We performed CA to the patients suspected ACS in the study group, and the Syntax Score was calculated for each patient. The levels of PLR were compared between the study and control group, and PLR levels of the study group were compared with Syntax scores of the former group.
Results: The mean levels of PLR were 122.89±52.44 in the UAP group and 104.21±22.85 in the control group (p: 0.005). The PLR level of 113.98 had a sensitivity of 55.8%, specificity of 66.7% and was negatively correlated with SXscore (r=-0.325; p: 0.004).
Conclusion: PLR levels significantly increase in patients presenting with UAP. PLR may be considered a novel marker in predicting the severity of UAP. However, it was found to be ineffective in evaluating coronary vascular damage.

Keywords: syntax score, platelet-lymphocyte ratio, unstable angina pectoris


Mustafa Bolatkale, Ahmet Çağdaş Acara. The Platelet-Lymphocyte Ratio As a Novel Predictor of Severity in Patients With Unstable Angina Pectoris: Randomized Control Double-Blind Study. Kafkas J Med Sci. 2021; 11(3): 398-403

Sorumlu Yazar: Ahmet Çağdaş Acara, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar


 

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi Editörlüğü
Kars, Türkiye    

Telefon: +90 474 225 11 92 - 93                                    Faks: +90 474 225 11 96

e-mail: edit.tipdergi@gmail.com

Yukarı Git