Bupivakainle spinal anestezide, soğuk ya da pinpirick uyaranıyla duyusal blok düzeyi belirlenmesi [Kafkas J Med Sci]
Kafkas J Med Sci. 2013; 3(3): 113-117 | DOI: 10.5505/kjms.2013.76476  

Bupivakainle spinal anestezide, soğuk ya da pinpirick uyaranıyla duyusal blok düzeyi belirlenmesi

Abdulkadir Yektaş
Bağcılar Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, İstanbul, Türkiye

AMAÇ:
Spinal anesteziden sonra duyusal bloğun dermotomal seviyesini belirlemek için geleneksel olarak pinprick uyaranı kullanılır. Pinprick uyaranı ağrılı ve invazif bir yöntemdir. Çalıșmada klinik pratikte rutin olarak kullanılan invazif pinprick uyarısıyla, non-invazif yöntem olan basit soğuk duyu kaybı testi ile belirlenmiș duyusal blok dermotomal seviyelerini karșılaștırmayı amaçladık.
YÖNTEM:
İnguinal herni onarımı yapılacak 160 yetișkin erkek hasta çalıșmamıza alındı. Oturur pozisyonda 3,5 mL volüm içinde 15 mg hiperbarik bupivakain ve 25 μg fentanil’in 27 G iğne ile L4-5 aralıktan enjeksiyonuyla spinal anestezi gerçekleștirildi. Spinal enjeksiyondan sonra 5. ve 20. dakikadaki blok seviyeleri değerlendirildi. Pinprick uyaranı için iğne, soğuk uyaranı için buz kalıbı kullanıldı.
BULGULAR:
Pinprick duyu kaybının dermatomal seviyesi ile soğuk duyu kaybının dermatomal seviyeleri arasında 5. ve 20. dakikada anlamlı fark vardı ve soğuk duyu kaybında dermotomal seviyeler anlamlı derecede daha düșüktü (p < 0,05).
SONUÇ:
Spinal anestezide blok seviyesini değerlendirmek için pinprick uyaranı yerine soğuk duyu kaybı yöntemini kullanılabilir. Ancak, aynı bireylerde pinprick testi ile kıyaslandığında soğuk uygulama testi daha așağı segment blokajı göstermektedir.

Anahtar Kelimeler: anestezi, soğuk ısı; tanısal teknik ve ișlemler; fiziksel uyarım; spinal


Assessment of block level with cold or pin-pirick stimulation during bupivacaine induced spinal anesthesia

Abdulkadir Yektaş
Bağcılar Training And Research Hospital, İstanbul, Turkey

AIM:
Pinprick stimulus is often used to determine the dermatomal level of sensory block during spinal anesthesia. However, it is an invasive and painful technique. In this study, in order to determine the dermatomal level of sensory block during spinal anesthesia we aimed to compare the cold sense loss and invasive pinprick tests.
METHODS:
We included 160 male patients undergoing inguinal hernia repair surgery in this prospective study. Spinal anesthesia was performed in the sitting position with a mixture of 3.5 mL heavy bupivacaine and 25 μg fentanyl introduced intrathecally through a 27 gauge needle at the L3-4 intervertabral space. The levels of block were assessed at 5th and 20th minutes after the spinal injection. A needle was used for pinprick test and an ice pack was used for testing for cold sensation.
RESULTS:
The dermatomal levels of sensory loss at 5th and 20th minutes were significantly different and the level of cold sensory loss test was signifi cantly lower (p<0.05).
CONCLUSION:
Cold sensory loss test may be an alternative to pinprick test in the assessment of the block level during spinal anesthesia. However, cold sensory test shows lower segmental blocks in comparison with the pinprick test in the same individuals.

Keywords: anesthesia, cold temperature; diagnostic techniques and procedures; physical stimulation; spinal


Abdulkadir Yektaş. Assessment of block level with cold or pin-pirick stimulation during bupivacaine induced spinal anesthesia. Kafkas J Med Sci. 2013; 3(3): 113-117

Sorumlu Yazar: Abdulkadir Yektaş, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar


 

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi Editörlüğü
Kars, Türkiye    

Telefon: +90 474 225 11 92 - 93                                    Faks: +90 474 225 11 96

e-mail: edit.tipdergi@gmail.com

Yukarı Git