Pediatrik Hastalarda Uyguladığımız Anestezi ve Analjezi Yöntemleri [Kafkas J Med Sci]
Kafkas J Med Sci. 2018; 8(1): 1-5 | DOI: 10.5505/kjms.2018.83435  

Pediatrik Hastalarda Uyguladığımız Anestezi ve Analjezi Yöntemleri

Semih Başkan1, Duygu Kayar2, Mehmet Gamlı1, Eda Macit3, Dilşen Örnek1, Oya Kılcı1, Canan Ün1, Özgür Aldemir1
1Ankara Numune Eğitim ve araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Ankara,
2Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Ankara,
3Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı, Edirne, Türkiye

Amaç: Çocukların fizyolojik, anatomik ve farmakolojik özellikleri erişkinden ve gelişim durumlarına göre birbirlerinden farklıdır. Bu nedenle pediatrik hastalarda anestezi uygulamaları sırasında bu farklı-lıklar göz önünde bulundurulmalıdır. Bu çalışmada kliniğimizde pediatrik hastalardaki cerrahilerde uygulanan anestezi ve analjezi yöntemlerini tespit etmek amacıyla yapıldı.
Materyal ve Metot: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Kliniğinde Ocak 2011-Şubat 2012 döneminde ameliyat olan pediatrik hastaların kayıtları geriye dönük olarak değerlendirildi. Hastalarla ilgili demografik veriler, uygulanan ameliyat, premedikasyon, kullanılan anestezik ve analjezik ajanlar, aletler kaydedildi.
Bulgular: Bu dönemde 967 hastanın operasyona alındığı, %2,1 ile en fazla alınan vaka grubunu sünnetlerin oluşturduğu bulundu. Operasyon süreleri ortalama 60,4 dakikaydı. Genel anestezi uygulanan hastaların %96,1’ine anestezi idamesinde inhalasyon ajanı, %55,1’ine de entübasyon öncesi kas gevşetici ajan kullanılmıştır. Hastalara %63,5 oranında sedasyon ve anksiyolitik amaçlı benzodiazepinlerin operasyon odasında uygulandığı, peroperatif analjezik olarak opioid analjeziklerin %78,1 oranında kullanıldığı bulunmuştur.
Sonuç: Kliniğimizde pediatrik hastalara uygulanann anestezi yöntemlerinin literatürle benzer olduğunu, premedikasyon uygulamalarının ve postoperatif analjezi için rejyonel yöntem uygulamalarının artması gerektiği sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler: pediatri, anestezi; analjezi


Anesthesia and Analgesia Methods that We Used on Pediatric Patients

Semih Başkan1, Duygu Kayar2, Mehmet Gamlı1, Eda Macit3, Dilşen Örnek1, Oya Kılcı1, Canan Ün1, Özgür Aldemir1
1Ankara Numune Research and Training Hospital, Department of Anesthesiology and Reanimation, Ankara, Turkey
2Yıldırım Beyazıt University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, Ankara, Turkey
3Trakya University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, Edirne, Turkey

Aim: Physiologic, anatomicaland pharmacologic characteristics of children are different than adults and each others according to their growing. For this reason all these differences should be taken into consideration in anesthesia applications on pediatric patients. This study aim to assess anesthesia and analgesia methods that we used on pediatric patients in our clinic.
Material and Method: Between Jan. 2011-Feb. 2012 records of pediatric patients that were operated in anesthesia clinic of Ankara Numune Education and Research Hosital were evaluated retrospectively. Demographical datas, operations, premedication, anesthesic-analgesic agents and devices were recorded.
Results: In this period 967 pediatric patients were operated. 20.1% of them were circumcision. Avarage duration of operation was 60.4%. Inhalation agent were used in 96.1% of general anesthesia, muscle relaxan agent before intubation were used in 55.1%, benzodiazepins for sedation in operation room were used in 63.5%, opioid analgesics for preoperative analgesia were used in 78.1%.
Conclusion: Anesthesia methods that we used on pediatric patients in our clinic is similar to literature. Premedication application and regional applications for postoperative analgesia should be increase.

Keywords: pediatria, anesthesia; analgesia


Semih Başkan, Duygu Kayar, Mehmet Gamlı, Eda Macit, Dilşen Örnek, Oya Kılcı, Canan Ün, Özgür Aldemir. Anesthesia and Analgesia Methods that We Used on Pediatric Patients. Kafkas J Med Sci. 2018; 8(1): 1-5

Sorumlu Yazar: Semih Başkan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar


 

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi Editörlüğü
Kars, Türkiye    

Telefon: +90 474 225 11 92 - 93                                    Faks: +90 474 225 11 96

e-mail: edit.tipdergi@gmail.com

Yukarı Git