Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Gıda Neofobisi ve Tiksinme Duyarlılığı [Kafkas J Med Sci]
Kafkas J Med Sci. 2024; 14(2): 170-176 | DOI: 10.5505/kjms.2024.29805  

Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Gıda Neofobisi ve Tiksinme Duyarlılığı

Meltem Puşuroglu, Begüm Aydın Taslı, Mehmet Baltacioğlu, Çiçek Hocaoglu
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Rize

Amaç: Yeni tatları denemekten kaçınma olarak tanımlanan gıda neofobisi küreselleşen dünya ile birlikte giderek daha fazla gözlenmektedir. Hem bir kişilik özelliği hem de bir semptom olarak ele alınabilecek olan gıda neofobisinin altında yatan farklı sebepler bulunabilir. Araştırmamızda tıp fakültesi öğrencilerinde gıda neofobisi ile tiksinme duyarlılığının ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır.
Materyal ve Metot: Araştırmaya 01.04.2023 – 01.07.2023 tarihleri arasında 2022–2023 eğitim ve öğretim döneminde eğitimlerini sürdürmekte olan toplam 163 Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi dâhil edilmiştir. Tüm katılımcılara Sosyodemografik özellikler veri formu, Gıda Neofobisi Ölçeği (GNÖ), Tiksinme Duyarlılığı Ölçeği Revize Formu (TDÖ-R) çevrimiçi olarak uygulanmıştır
Bulgular: Kadın cinsiyette TDÖ-R (ort=48,07±10,447) erkek cinsiyetten (ort=43,8±9,57) istatistiksel olarak anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. (p=0,01). Kadın ve erkek cinsiyette GNÖ düzeyleri arasında anlamlı farklılık elde edilmemiştir (p=0,911). TDÖ-R ile GNÖ arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır (p=0,08 r=0,208).
Sonuç: Tiksinme duyarlılığı ile gıda neofobisi arasında pozitif bir ilişki mevcuttur. Önemli beslenme sorunlarına yol açabilecek olan gıda neofobisinin altta yatan faktörlerinin araştırılması önemlidir. Tiksinme duyarlılığı gıda nefobisinin bir nedeni olarak ele alınabilir. Özellikle yetişkinlik döneminde beslenme yetersizliği, obezite gibi sağlık sorunlarına yol açabilen gıda neofobisi ile ilgili yeni araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

Anahtar Kelimeler: gıda neofobisi, tiksinme duyarlılığı, tıp öğrencileri


Food Neophobia and Disgust Sensitivity in Medical Students

Meltem Puşuroglu, Begüm Aydın Taslı, Mehmet Baltacioğlu, Çiçek Hocaoglu
Department of Psychiatry, Faculty of Medicine, Recep Tayyip Erdogan University, Rize, Türkiye

Aim: Food neophobia, the avoidance of trying new flavours, is increasingly observed in the globalised world. There may be different reasons underlying food neophobia, which can be considered both as a personality trait and a symptom. In our study, we aimed to explore the relationship between food neophobia and disgust sensitivity in medical students.
Material and Method: A total of 163 Recep Tayyip Erdoğan University Faculty of Medicine students who were continuing their education in the 2022–2023 academic year between 01.04.2023 and 01.07.2023 were included in the research. Sociodemographic data form, Food Neophobia Scale (FNS), Disgust Sensitivity Scale Revised Form (DSS-R) were applied online to all participants
Results: DSS-R (mean=48.07±10.447) in females was statistically significantly higher than male gender (mean=43.8±9.57). (p=0.01). There was no significant difference between the FNS levels of the female and male genders (p=0.911). A significant positive correlation was found between DSS-R and FNS (p=0.08 r=0.208).
Conclusions: There is a positive relationship between disgust sensitivity and food neophobia. It is important to explore the underlying factors of food neophobia, which may lead to significant nutritional problems. Disgust sensivity can be a cause of food nephobia. New research is needed on food neophobia leading to malnutrition and obesity in older age.

Keywords: food neophobia, disgust sensitivity, medical students


Meltem Puşuroglu, Begüm Aydın Taslı, Mehmet Baltacioğlu, Çiçek Hocaoglu. Food Neophobia and Disgust Sensitivity in Medical Students. Kafkas J Med Sci. 2024; 14(2): 170-176

Sorumlu Yazar: Çiçek Hocaoglu, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar


 

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi Editörlüğü
Kars, Türkiye    

Telefon: +90 474 225 11 92 - 93                                    Faks: +90 474 225 11 96

e-mail: edit.tipdergi@gmail.com

Yukarı Git