Gebelikte Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Cinsel Aktivitenin Doğum Eylemi Üzerindeki Etkisi [Kafkas J Med Sci]
Kafkas J Med Sci. 2024; 14(2): 196-201 | DOI: 10.5505/kjms.2024.55631  

Gebelikte Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Cinsel Aktivitenin Doğum Eylemi Üzerindeki Etkisi

İlkhan Keskin1, İsa Yesilyurt2, Arzu Bilge Tekin3
1Bartın Devlet Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Bartın/Türkiye
2Kafkas Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı, Kars/Türkiye
3Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, İstanbul/Türkiye

Amaç: Türkiye’de gebelik sırasında fiziksel aktivite düzeyi, gebelerin fiziksel aktivite engelleri ve gebelik sırasında cinsel aktivite hakkında epidemiyolojik veri elde etmeyi amaçladık. Gebe kadınlarda fiziksel ve cinsel aktivite ile doğumla ilgili değişkenler arasındaki ilişkileri araştırdık.
Materyal ve Metot: Çalışmaya üçüncü basamak eğitim ve araştırma hastanesinin doğum servisinde doğum yapan gönüllüler dâhil edilmiştir. Gebelikteki fiziksel aktivite düzeylerini belirlemek için “International Physical Activity Questionnaire” (IPAQ) ve “Physical Activity Readiness Medical Examination (PARMED-X)” ölçekleri kullanılmıştır. Ayrıca, katılımcılara gebelik sırasında cinsel aktiviteleri hakkında sorular sorulmuştur. Katılımcıların doğumun birinci ve ikinci evresinin süresi, doğum sonrası kanama, doğum endüksiyonu için oksitosin uygulaması ve planlanmamış sezaryen (Cs) ile ilgili verileri hastaların elektronik tıbbi kayıtlarından elde edilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya 173 gebe kadın dâhil edilmiştir. Katılımcıların 77’si (%44,50) nullipardı. Katılımcıların yaşları arttıkça fiziksel olarak daha az aktif oldukları bulunmuştur (p=0,235). Fiziksel aktivite düzeyleri ile doğumun evrelerinin süresi, gebelik yaşı, oksitosin kullanımı, doğum sonrası kanama ve doğum şekli arasında bir ilişki bulunmamıştır. Fiziksel olarak aktif grupta daha düşük gestasyonel kilo alımı gözlenmiştir. Gebelik sırasında cinsel aktivitelerin artması ile doğumun ikinci evresinin daha kısa sürmesi arasında bir ilişki saptanmıştır (p=0,018).
Sonuç: Çalışmamız, gebelerde fiziksel aktivite düzeylerinin azalma eğiliminde olduğunu ve bu durumdan esas olarak gebeliğe bağlı yan etkilerin sorumlu olduğunu göstermiştir. Fiziksel aktivite düzeylerinin ve cinsel aktivitenin doğum eylemi üzerinde sınırlı etkileri olduğu gözlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: egzersiz, gebelik, cinsel aktivite, doğum; oksitosin


The Impact of Physical Activity Level and Sexual Activity During Pregnancy on Labor

İlkhan Keskin1, İsa Yesilyurt2, Arzu Bilge Tekin3
1Bartın State Hospital, Department Of Gynecology And Obstetrics, Bartın/Türkiye
2Kafkas University, Faculty Of Medicine, Department Of Physiology, Kars/Türkiye
3Sancaktepe Training and Research Hospital, Department of Gynecology and Obstetrics, İstanbul/Türkiye

Aim: We aimed to obtain epidemiologic data on the level of physical activity during pregnancy, physical activity barriers of pregnant women, and sexual activity during pregnancy in Türkiye. We investigated the relationships between physical and sexual activity in pregnant women and labor-related variables.
Materials and Methods: The study included volunteers who gave birth in the maternal ward of tertiary training and research hospital. To determine the physical activity levels in pregnancy, “International Physical Activity Questionnaire (IPAQ)” and “Physical Activity Readiness Medical Examination (PARMED-X)” scales were used. In addition, participants were questioned about their sexual activity during pregnancy. Participants’ data on the duration of the first and second phases of labor, postpartum hemorrhage, oxytocin administration for labor induction, and unplanned Cesarean section (Cs) were obtained from patients’ electronic medical records.
Results: The study included 173 pregnant women. Seventy-seven (44.50%) participants were nulliparous. With increasing age, participants were found to be less physically active (p=0.235). There was no correlation between physical activity levels and duration of the phases of labor, gestational age, oxytocin usage, postpartum hemorrhage, and type of delivery. Lower gestational weight gain was observed in the physically active group. There was a relationship between an increase in sexual activities during pregnancy and a shorter duration of the second phase of labor (p=0.018).
Conclusion: Our study showed that physical activity levels tended to decrease in pregnant women, and pregnancy-related side effects were mainly responsible for this situation. It was observed that physical activity levels and sexual activity had limited effects on labor.

Keywords: exercise, pregnancy, sexual behavior, labor; oxytocin


İlkhan Keskin, İsa Yesilyurt, Arzu Bilge Tekin. The Impact of Physical Activity Level and Sexual Activity During Pregnancy on Labor. Kafkas J Med Sci. 2024; 14(2): 196-201

Sorumlu Yazar: İlkhan Keskin, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar


 

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi Editörlüğü
Kars, Türkiye    

Telefon: +90 474 225 11 92 - 93                                    Faks: +90 474 225 11 96

e-mail: edit.tipdergi@gmail.com

Yukarı Git