Evaluation of Knowledge Levels of Probiotics and Consumption Status of Probiotics and Prebiotics in Patients Applicant to the Gastroenterology Outpatient ClinicGülsüm Kaya1, Şeyma Trabzon2, Cengiz Karacaer31Department of Medical Microbiology, Yalova University Faculty of Medicine, Yalova, Türkiye 2First and Emergency Aid Program, Sakarya University Vocational School of Health Services, Sakarya, Türkiye 3Department of Internal Medicine, Sakarya University Faculty of Medicine, Sakarya, Türkiye
Aim: This study aims to evaluate the probiotic knowledge level and consumption status of patients who apply to gastroenterology outpatient clinics. Material and Methods: The study was conducted at the gastroenterology outpatient clinic of Sakarya Training and Research Hospital between October 2020 and January 2021. The researcher filled out an interview form for patients who agreed to participate in the study. The interview included questions about patients’ demographic data, probiotic knowledge, and consumption habits. Results: 66.52% (n: 230) of patients participating in the study were female, and the average age was 44.42 years. While 12 (5.22%) were illiterate, 106 (46.09%) were primary school graduates, 74 (32.17%) were secondary school graduates, 74 (14.78%) were university graduates, and 4 (1.74%) were post-graduates. Seventyfour (32.17%) of patients had at least one chronic disease, and 87 (37.82%) smoked an average of 15 cigarettes a day. When asked, “What is a probiotic? Do you know?” 161 (70.00%) of patients stated that they did not know this concept. Only 51 (22.17%) of patients were using probiotics. Patients obtained information about probiotics from 12 (17.39%) specialist doctors, 7 (10.14%) from friends and family, 28 (40.57%) from advertisements, 8 (11.59%) from training seminars, 11 (15.94%) from pharmacies, and 38 (55.07%) from the internet and social media. The probiotic foods consumed were kefir (n: 36, 70.58%), probiotic yoghurt. (n: 29, 56.86%), respectively. probiotic cheese (n: 11, 21.56%) and probiotic milk (n: 7, 13.72%). Ten (19.60%) of patients were using probiotic powder/tablets Conclusions: In our study, we observed that the probiotic knowledge levels and consumption habits of the patients who applied to the gastroenterology outpatient clinic were low. Probiotics are important microorganisms for intestinal health and maintaining a healthy microbiota. Lack of information in patients causes low consumption of these beneficial microorganisms. Further studies are needed to improve the level of knowledge and consumption habits. Keywords: probiotic, knowledge level, consumption status, patient; gastroenterology outpatient clinic
Gastroenteroloji Polikliniğine Başvuran Hastalarda Probiyotik Bilgi Düzeylerinin ve Probiyotik ve Prebiyotik Tüketim Durumlarının DeğerlendirilmesiGülsüm Kaya1, Şeyma Trabzon2, Cengiz Karacaer31Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı, Yalova, Türkiye 2Sakarya Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Acil Tıp Teknikerliği Programı, Sakarya, Türkiye 3Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Sakarya, Türkiye
Amaç: Bu çalışmanın amacı gastroenteroloji polikliniğine başvuran hastaların probiyotik bilgi düzeyi ve tüketim durumlarını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, 1 Ekim 2020–1 Ocak 2021 tarihleri arasında Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi gastroenteroloji polikliniğinde gerçekleştirildi. Çalışmaya başlamadan önce Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulu’ndan etik kurul onayı alındı. Çalışmaya katılmayı kabul eden hastalara araştırmacı tarafından görüşme formu dolduruldu. Görüşme formu, demografik veriler ile probiyotik bilgi ve tüketim alışkanlıklarına ilişkin bilgileri içeren sorulardan oluştu. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların %66,52’si (n: 230) kadındı ve yaş ortalaması 44,42 yıldı. On ikisi (%5,22) okuryazar değilken; 106’sı (%46,09) ilköğretim, 74’ü (%32,17) ortaöğretim, 74’ü (%14,78) üniversite ve dördü (%1,74) yüksek lisans mezunuydu. Hastaların 74’ünün (%32,17) en az bir kronik hastalığı vardı ve 87’si (%37,82) günde ortalama 15 adet sigara içiyordu. “Probiyotik nedir? Biliyor musunuz?” diye sorulduğunda hastaların 161’i (%70,00) bu kavramı bilmediğini ve ilk kez duyduğunu bildirdi. Hastaların sadece 51’i (%22,17) probiyotik kullanıyordu. Hastalar probiyotikler ile ilgili bilgiyi, 12’si (%17,39) uzman doktordan, yedisi (%10,14) arkadaş ve aile bireylerinden, 28’i (%40,57) reklamlardan, sekizi (%11,59) eğitim-seminerlerden, 11’i (%15,94) eczanelerden ve 38’i (%55,07) internet ve sosyal medya aracılığıyla edinmişti. Tüketilen probiyotikli besinler sırasıyla, kefir (n: 36; %70,58), probiyotik yoğurt (n: 29, %56,86), probiyotikli peynir (n: 11, %21,56) ve probiyotikli süt (n: 7, %13,72) idi. Hastaların 10’u (%19,60) probiyotik toz/tablet kullanmaktaydı. Sonuç: Çalışmamızda gastroenteroloji polikliniğine başvuran hastaların probiyotik bilgi düzeylerinin ve tüketim alışkanlıklarının düşük olduğu görüldü. Probiyotikler, bağırsak sağlığı ve sağlıklı bir mikrobiyotanın korunması için önemli mikroorganizmalardır. Hastalarda bilgi eksikliği bu faydalı mikroorganizmaların az tüketilmesine neden olmaktadır. Bilgi düzeyinin ve tüketim alışkanlıklarının iyileştirilmesi için daha fazla çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: probiyotik, bilgi düzeyi, tüketim durumu, hasta; gastroenteroloji polikliniği
Gülsüm Kaya, Şeyma Trabzon, Cengiz Karacaer. Evaluation of Knowledge Levels of Probiotics and Consumption Status of Probiotics and Prebiotics in Patients Applicant to the Gastroenterology Outpatient Clinic. Kafkas J Med Sci. 2025; 15(1): 6-15
Corresponding Author: Gülsüm Kaya, Türkiye |
|