Helicobacter pylori enfeksiyonunun beslenme durumu ve metabolizma üzerine etkileri [Kafkas J Med Sci]
Kafkas J Med Sci. 2017; 7(1): 84-90 | DOI: 10.5505/kjms.2017.03411  

Helicobacter pylori enfeksiyonunun beslenme durumu ve metabolizma üzerine etkileri

Ayçıl Özturan, Saniye Bilici
Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Ankara

H.pylori ülkemizde ve dünyada yaygın olarak görülen ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1. sınıf karsinojen olarak tanımlanan Gram negatif bir patojendir. Düşük sosyo ekonomik düzey, taze sebze, meyve tüketiminin az ve fast food tüketiminin fazla olması, yetersiz ağız hijyeni ve sigara kullanımının H.pylori enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırdığı bildirilmektedir. H.pylori varlığında ghrelin ve leptin hormonlarının seviyelerindeki değişiklik nedeniyle iştah ve besin alımını etkilemekte, bazı mikro besin öğelerinin emilimini bozmaktadır. Ayrıca yapılan çalışmalarda gastrointestinal sistem hastalıkları, metabolik sendrom, insülin direnci, diyabet ve diyabetin komplikasyonlarının gelişimi veya ilerlemesinde H.pylori enfeksiyonunun etkili olduğu gösterilmektedir. H.pylori enfeksiyonunda bazı besinlerin ve besin öğelerinin koruyucu ve/veya önleyici etki gösterdiği düşünülmekte ve bu konuda yapılan çalışmaların sayısı her geçen gün artmaktadır. Özellikle taze meyve, sebzeler ve bazı probiyotik formülaların H.pylori enfeksiyonu tedavisinde önemli rol oynadığından bahsedilmektedir. Bu derlemede de H.pylori enfeksiyonunun beslenme durumu ile ilişkisi ve metabolizma üzerine etkileri irdelenecektir.

Anahtar Kelimeler: Helicobacter pylori, ghrelin, iştah, beslenme; besin öğesi


The effects of helicobacter pylori infection on nutrition status and metabolism

Ayçıl Özturan, Saniye Bilici
Gazi University, Health Science Faculty, Department of Nutrition and Dietetics, Ankara, Turkey

H.pylori infection, which is common in the world as well as in our country and has been identified as a group 1 carcinogen by the World Health Organization (WHO) is a Gram negative pathogen. Low socio-economic level, low consumption of fruits and fresh vegetables, increased consumption of fast food, tobacco use and poor oral hygiene are reported risk factors for H.pylori infection. It is considered that distruption of the absorption of some micronutrients affected the appetite and food intake because of due to changing ghrelin and leptin hormone levels in the presence of H.pylori. Also, some studies showed that H.pylori infection is effective in the development or progression of gastrointestinal diseases, metabolic syndrome, insulin resistance, diabetes and diabetes complications. Some foodstuffs and nutrients are thought to have infection-protective and/or having preventive effects and recent studies have focused on these subject. It is mentioned that especially fresh fruits, vegetables and some probiotic formulation can play an important role in the treatment of H.pylori infection. The relationship between nutrition and H.pylori infection and its metabolic effects of H.pylori will be discussed in this review.

Keywords: Helicobacter pylori, ghrelin, appetite, nutrition; nutrients


Ayçıl Özturan, Saniye Bilici. The effects of helicobacter pylori infection on nutrition status and metabolism. Kafkas J Med Sci. 2017; 7(1): 84-90

Sorumlu Yazar: Ayçıl Özturan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar


 

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi Editörlüğü
Kars, Türkiye    

Telefon: +90 474 225 11 92 - 93                                    Faks: +90 474 225 11 96

e-mail: edit.tipdergi@gmail.com

Yukarı Git