Düşük ve yüksek frekans elektromanyetik alanların kırık iyileşmesine etkileri [Kafkas J Med Sci]
Kafkas J Med Sci. 2012; 2(1): 34-42 | DOI: 10.5505/kjms.2012.03522  

Düşük ve yüksek frekans elektromanyetik alanların kırık iyileşmesine etkileri

Ahmet Aslan
Afyonkarahisar Devlet Hastanesi, Ortopedi Ve Travmatoloji Kliniği, Afyonkarahisar, Türkiye

Kemik kırığının iyileşmesi hem kişisel hem de sosyo-kültürel özelliklerden etkilenir. Pek çok lokal ve sistemik faktör iyileşme sürecinin başarısını arttırabilir ya da azaltabilir. Kırık iyileşmesi, kemik oluşumu ve rejenerasyon, bir çok lokal ve sistemik regülatuar mekanizma tarafından yönlendirilen bir işlemler dizisinin komplike entegrasyonuna bağlıdır.

Kemik kırığı iyileşmesi işlemi oldukça iyi çalışılmış ve patofizyolojik sürecin çoğu iyi anlaşılmış olmasına rağmen, bazı eksik noktalar daha ileri çalışılmalıdır. Bunun için de, patofizyolojinin daha iyi açıklanması için devam eden bir çok çalışma vardır.

Son çalışmalarda elektromanyetik alanın kemik kırıklarının iyileşmesi üzerine etkileri de ayrıntılı olarak çalışılmıştır.

Hem cep telefonları hem de iletişimi sağlamak için kurulan baz istasyonları, bazı dokulara zararlı oldukları gösterilmiş yüksek frekanslı elektromanyetik dalgalar oluştururlar. Bunun için kemik kırık iyileşmesini de olumsuz yönde etkileyebilirler.

Bu yazıda var olan tıbbi literatürü ayrıntılı inceleyerek, düşük ve yüksek frekanslı elektromanyetik alanların kırık iyileşmesi üzerine etkilerini belirlemeyi amaçladık.

Anahtar Kelimeler: kırık iyileşmesi, kemik, elektromanyetik alan


The effects of low and high frequency electromagnetic fields on fracture healing

Ahmet Aslan
Orthopaedics And Traumatology Clinics, Afyonkarahisar State Hospital,, Afyonkarahisar, Turkey

The process of bone fracture healing is affected by both individual and socio-cultural factors. Various local and systemic factors enhance or diminish success rate of healing process. Fracture healing, bone formation and regeneration depends on a complex integration of a serious of procedures that are mediated by a large number of systemic and/or local regulatory mechanisms.
Although the bone fracture healing process is well studied and most of the pathophysiologic process is well understood, some missing parts should further be studied. Thus, to explain the pathophysiology comprehensively, currently there are quite a lot ongoing studies.
The effect of electromagnetic field on bone fracture healing process has also been studied extensively in recent studies.
Both, the cellular phones and the base stations built to enable the communication create high-frequency electromagnetic fields which are shown to be harmful for some tissues, and thus may effect adversely the healing of bone fractures.
In this paper we aimed to analyse the effects of low and high-frequency electromagnetic fields on fracture healing by searching the existing medical literature comprehensively.

Keywords: fracture healing, bone, electromagnetic fields


Ahmet Aslan. The effects of low and high frequency electromagnetic fields on fracture healing. Kafkas J Med Sci. 2012; 2(1): 34-42

Sorumlu Yazar: Ahmet Aslan, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar


 

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi Editörlüğü
Kars, Türkiye    

Telefon: +90 474 225 11 92 - 93                                    Faks: +90 474 225 11 96

e-mail: edit.tipdergi@gmail.com

Yukarı Git