Geç Preterm ve Term Yenidoğanların Klinik Özellikleri: Bir Vaka Kontrol Çalışması [Kafkas J Med Sci]
Kafkas J Med Sci. 2020; 10(1): 8-14 | DOI: 10.5505/kjms.2020.24855  

Geç Preterm ve Term Yenidoğanların Klinik Özellikleri: Bir Vaka Kontrol Çalışması

Feyza Ustabaş Kahraman1, Hüsnü Fahri Ovalı2, Züleyha Aysu Say3
1Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatri Bölümü
2Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatri Bölümü
3Zeynep Kamil Ana Çocuk Sağlığı Eğitim Araştırma Hastanesi Pediatri Bölümü, Yenidoğan Yoğun Bakım

Amaç: Bu çalışmada yenidoğan yoğun bakım ünitesine başvuran erken doğmuş yenidoğanların morbidite ve mortalite oranlarının karşılaştırılması amaçlandı.
Materyal ve Metot: Bu çalışmada Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Birimi’ne 01.05.2009 ile 01.05.2010 tarihleri arasında başvuran 250 geç preterm yenidoğan (gebelik yaşı: 34 0/7 – 36 6/7 hafta) ve 250 term yenidoğan (gebelik yaşı: 37–42 hafta) yenidoğan sorunları ve ölüm oranları açısından karşılaştırıldı.
Bulgular: Solunum sıkıntısı, beslenme sorunları, hipoglisemi, hipotermi, nekrotizan enterokolit, sarılık ve sepsis geç preterm yenidoğanlarda term yenidoğanlara göre anlamlı olarak daha sık görülmüştür. Geç pretermlerin %25,2’sinde solunum sıkıntısı görülürken, termlerin yalnızca %7,2’sinde solunum sıkıntısı vardı. Sezaryen doğum, erkek cinsiyeti, gebelik yaşına göre ağır olma durumu ve prematürite solunum sıkıntısı için istatistiksel olarak anlamlı risk faktörleriydi. Geç pretermler, term yenidoğana göre beslenme problemlerinin 2,96 kat, hipogliseminin 1,12 kat ve indirekt hiperbilirubineminin 2,24 kat daha fazla olduğu görülmüştür.
Sonuç: Geç preterm yenidoğanların morbidite ve mortalite riskinin term yenidoğanlara göre anlamlı derecede yüksek olduğu sonucuna vardık. Klinisyenlerin bu gerçeğin farkında olarak genellikle term gibi kabul edilen geç preterm yenidoğanların değerlendirilmesi ve takibinin daha dikkatli yapılması gerektiğine inanıyoruz.

Anahtar Kelimeler: geç preterm bebek, yenidoğan, morbidite ve mortalite


Clinical Features of Late-preterm vs. Term Newborns: A Case-control Study

Feyza Ustabaş Kahraman1, Hüsnü Fahri Ovalı2, Züleyha Aysu Say3
1Department of Pediatrics, Bezmialem Vakıf University Medical Faculty, Istanbul, Turkey
2Department of Pediatrics, Medeniyet University, Istanbul, Turkey
3Department of Pediatrics, Neonatal Intensive Care Unit, Zeynep Kamil Maternity and Children’s Diseases Training and Research Hospital, İstanbul, Turkey

Aim: This study aimed to compare the morbidity and mortality of preterm and term neonates who were admitted to the neonatal intensive care unit.
Material and Method: In this study, we compared the neonatal problems and mortality rates of 250 late-preterm newborns (gestational age: 34 0/7 – 36 6/7 weeks) and 250 term newborns (gestational age: 37–42 weeks) who were admitted to the Neonatal Intensive Care Unit of Zeynep Kamil Women and Children’s Diseases Training and Research Hospital from 01.05.2009 to 01.05.2010.
Results: Respiratory distress, feeding problems, hypoglycemia, hypothermia, necrotizing enterocolitis, jaundice, and sepsis were significantly more frequent in late-preterms compared to term newborns. While respiratory distress was observed in 25.2% of late-preterms, only 7.2% of terms had respiratory distress. Cesarean delivery, male gender, LGA status, and late-prematurity were statistically significant risk factors for respiratory distress. The late-preterm newborns were 2.96 times more likely than term newborns to experience feeding problems, 1.12 times more likely to exhibit hypoglycemia, and 2.24 times more likely to have indirect hyperbilirubinemia.
Conclusion: We conclude that late-preterm newborns have a significantly higher risk of morbidity and mortality than term newborns. We believe clinicians should be aware of this fact, and the evaluation and follow-up of these newborns, which are usually considered to be ‘term’ for all intents and purposes, should be carried out with greater care.

Keywords: late preterm infant, newborn, morbidity and mortality


Feyza Ustabaş Kahraman, Hüsnü Fahri Ovalı, Züleyha Aysu Say. Clinical Features of Late-preterm vs. Term Newborns: A Case-control Study. Kafkas J Med Sci. 2020; 10(1): 8-14

Sorumlu Yazar: Feyza Ustabaş Kahraman, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar


 

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi Editörlüğü
Kars, Türkiye    

Telefon: +90 474 225 11 92 - 93                                    Faks: +90 474 225 11 96

e-mail: edit.tipdergi@gmail.com

Yukarı Git