Radyoterapi Planında Kontrast Madde Kullanımının Doz Hesaplamasına Etkisi Var mıdır? [Kafkas J Med Sci]
Kafkas J Med Sci. 2017; 7(1): 7-10 | DOI: 10.5505/kjms.2017.32656  

Radyoterapi Planında Kontrast Madde Kullanımının Doz Hesaplamasına Etkisi Var mıdır?

Dilek Ünal, Alaettin Arslan, Harun Çelik
Kayseri Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Radyasyon Onkolojisi Bölümü, Kayseri, Türkiye

Amaç: Bu çalışmanın amacı yoğunluk ayarlı radyoterapi (YART) ile akciğer kanseri tedavi planlaması için radyasyon doz hesaplamaları üzerine kontrastlı bilgisayarlı tomografi (BT) taramanın etkisini değerlendirmekti.
Materyal ve Metot: Akciğer kanserli 10 hastanın radyoterapi (RT) planlama için kullanılmış BT görüntüleri retrospektif olarak değerlendirildi. Tümörün yerleşimine göre 5, 6 ve 7 alan YART planlandı. Doz 60 Gy olarak belirlendi. YART plan değerlendirilmesinde PTV’nin %95’inin, dozun %95’ini alması hedeflendi. Planlanan hedef volümün (PTV) %50’sinin (D50), %90’ının (D90) ve %95’inin (D95) kontrastlı ve kontrastsız aldığı dozlar karşılaştırıldı. Benzer olarak kritik normal yapılardan olan spinal kordun kontrastlı ve kontrastsız dozları da karşılaştırıldı. Ayrıca kritik normal yapılardan olan normal akciğer dokusunun 20 Gy ve üzerinde doz alan volümünün (V20) kontrastlı ve kontrastsız yüzdeleri de karşılaştırıldı.
Bulgular: Kontrastlı ve kontrastsız PTV D95, D90 ve D50 arasında anlamlı fark saptanmadı (p >0,05). Benzer olarak kontrastlı ve kontrastsız spinal kord dozları arasında da anlamlı fark saptanmadı (p >0,05). Ayrıca kontrastlı ve kontrastsız V20 yüzdeleri arasında da anlamlı fark saptanmadı (p >0,05).
Sonuç: Bizim bulgularımız YART ile akciğer kanseri tedavi planlaması için doz hesaplaması üzerine kontrast madde kullanımının belirgin bir etkisinin olmadığını düşündürmektedir.

Anahtar Kelimeler: akciğer kanseri, bilgisayarlı tomografi, doz hesaplaması; kontrast madde; yoğunluk ayarlı radyoterapi


Is There Effect of Contrast Media Use on Dose Calculation in Radiotherapy Planning?

Dilek Ünal, Alaettin Arslan, Harun Çelik
Department of Radiation Oncology, Kayseri Education And Research Hospital, Kayseri, Turkey

Aim: The aim of this study was to evaluate the effect of contrastenhanced computed tomography (CT) scans on the radiation dose calculations for lung cancer treatment planning with intensity modulated radiotherapy (IMRT).
Material and Method: CT images used for radiotherapy (RT) planning of 10 patients with lung cancer were evaluated retrospectively. IMRT plans were used 5–7 coplanar beams according to tumor localization. The dose was 60 Gy. Contrast-enhanced and unenhanced doses of 50% (D50), 90% (D90) and 95% (D95) of planning target volume (PTV) were compared. Similarly, contrast-enhanced and unenhanced doses of spinal cord, which is one of critical normal structures, were compared. Contrast-enhanced and unenhanced percentages of volume of normal lung tissue, which is another of critical normal structures, received ≥20 Gy dose were also compared.
Results: There was no significant difference between contrast-enhanced and unenhanced PTV D95, D90 and D50 doses (p >0.05). Similarly, there was no significant difference between contrastenhanced and unenhanced doses of spinal cord (p >0.05). There was also no significant difference between contrast-enhanced and unenhanced V20 percentages (p >0.05).
Conclusion: Our findings suggest that use of contrast agent has not significant effect on the dose calculation for lung cancer treatment planning with IMRT.

Keywords: lung cancer, computed tomography, dose calculation; contrast agent; intensity modulated radiotherapy


Dilek Ünal, Alaettin Arslan, Harun Çelik. Is There Effect of Contrast Media Use on Dose Calculation in Radiotherapy Planning?. Kafkas J Med Sci. 2017; 7(1): 7-10

Sorumlu Yazar: Dilek Ünal, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar


 

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi Editörlüğü
Kars, Türkiye    

Telefon: +90 474 225 11 92 - 93                                    Faks: +90 474 225 11 96

e-mail: edit.tipdergi@gmail.com

Yukarı Git