Genç Bir Hastada Dev Rinolit Olgusu [Kafkas J Med Sci]
Kafkas J Med Sci. 2018; 8(1): 95-98 | DOI: 10.5505/kjms.2017.73604  

Genç Bir Hastada Dev Rinolit Olgusu

Murat Yaşar1, Muhammed Sedat Sakat2, Korhan Kılıç3
1Özel Asema Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Kliniği, Siirt
2Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulan Burun Boğaz Ana Bilim Dalı, Erzurum
3Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Kulak Burun Boğaz Kliniği, Erzurum

Rinolitiazis, burun içerisindeki bir yabancı cisim etrafında kalsifiye materyal birikimidir. Genellikle burnun ön kısmında bulunurlar. Tanısı endoskopik nazal muayene ve görüntüleme yöntemlerine dayanır. Rinolitin yerinin belirlenmesi ve operasyon kararının verilebilmesi için bilgisayarlı tomografi oldukça faydalıdır. Bu makalede, sol nazal kavitede obstrüksiyon, nefes almada güçlük ve son iki haftadır devam eden pürülan nazal akıntı şikayetleri ile kliniğimize başvuran ve dev bir rinoliti olan 16 yaşındaki bir hastayı sunduk. Endoskopik muayenede, nazal kavitedeki kitlenin nares girişinden koanaya kadar uzanım gösterdiği görüldü. Bilgisayarlı tomografide sol nazal kaviteyi tama yakın dolduran, yüksek derecede ranyodensiteye sahip, rinolit ile uyumlu görünüm izlendi. Rinolit endoskopik olarak çıkarıldı. Çıkarılan spesmen boyutları 10x5x4 cm idi. Rinolitler nadir olup, tanısı burunda yabancı cisim öyküsü ile birlikte fizik muayene ve nazal endoskopi ile konur. Rinolitlerin oluşumu yıllar alabilmektedir, bildiğimiz kadarıyla bu vaka, bu yaş grubunda bugüne kadar rapor edilmiş en büyük rinolit olgusudur.

Anahtar Kelimeler: Rinolitiazis, endoskopik nazal cerrahi, nazal obstrüksiyon


A Giant Rhinolith in a Young Patient

Murat Yaşar1, Muhammed Sedat Sakat2, Korhan Kılıç3
1Asema Hospital, Ent Clinics, Siirt
2Department Of Otorhinolaryngology, Ataturk University, Faculty Of Medicine, Erzurum
3Regional Training And Research Hospital, Ent Clinics, Erzurum

Rhinolithiasis is the formation of calcified material around an intranasal foreign body. They are generally found in the anterior part of the nasal cavity. Diagnosis is based on endoscopic nasal examination and imaging methods. Computerized tomography (CT) is useful in determining the location of rhinoliths and in the decision to operate. In this report, we described a 16-year-old patient with a giant rhinolith who presented with obstruction in the left nasal cavity, difficulty breathing and purulent discharge for the previous 2 weeks.Endoscopic nasal examination revealed that the mass in the nasal cavity extended from the entrance to the anterior nares to the choana.A mass compatible with rhinoliths obliterating almost the entire left nasal cavity and with high radiodensity was determined at CT.The rhinolith was excised endoscopically. The extracted specimen was 10x5x4 cm in size. Rhinoliths are rare, and diagnosis is based on a history of foreign body in the nose, physical examination and nasal endoscopy. Rhinoliths take many years to form, and to the best of our knowledge this is the largest rhinolith reported to date in such a young patient.

Keywords: Rhinolithiasis, endoscopic nasal surgery, nasal obstruction


Murat Yaşar, Muhammed Sedat Sakat, Korhan Kılıç. A Giant Rhinolith in a Young Patient. Kafkas J Med Sci. 2018; 8(1): 95-98

Sorumlu Yazar: Korhan Kılıç, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar


 

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi Editörlüğü
Kars, Türkiye    

Telefon: +90 474 225 11 92 - 93                                    Faks: +90 474 225 11 96

e-mail: edit.tipdergi@gmail.com

Yukarı Git