Laparoskopik Sleeve Gastrektomide Stapler Hattının Güçlendirilmesi; Gerçekten Gerekli mi? [Kafkas J Med Sci]
Kafkas J Med Sci. 2017; 7(1): 15-18 | DOI: 10.5505/kjms.2017.91886  

Laparoskopik Sleeve Gastrektomide Stapler Hattının Güçlendirilmesi; Gerçekten Gerekli mi?

İsmail Cem Sormaz, Levent Avtan
İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, İstanbul

Amaç: Bu çalışmamızda morbid obezite nedeniyle laparoskopik sleeve gastrektomi uygulanan ve rezeksiyon hattına güçlendirme süturu konulmayan hastaların sonuçları değerlendirmeyi amaçladık.
Materyal ve Metot: Kliniğimizde Ocak 2014 ve Aralık 2015 tarihleri arasında morbid obezite nedeniyle laparoskopik sleeve gastrektomi uygulanan ve rezeksiyon hattına güçlendirme süturu konulmayan 16 ardışık hastanın dosyası incelendi. Hastaların demografik özellikleri, vücut kitle indeksi (VKİ), ameliyat süreleri, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası 3. gündeki hemoglobin (Hb) değerlerindeki değişim ve ameliyat sonrası gelişen komplikasyonları değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların ortalama yaşı 44,1±7,2, K/E oranı 12/4 idi. Hastaların ortalama VKİ 49±9 kg/m2 olarak hesaplandı. Ortalama ameliyat süresi 87,9±16,1 dakika olarak hesaplandı. Ameliyat öncesi ortalama Hb değerleri 14,41±0,77 gr/dL, ameliyatın 3. gününde ortalama Hb değerleri 13,91±0,82 gr/dL olarak hesaplandı. Ameliyat sonrası hiçbir hastada major komplikasyon, stapler hattında kaçak veya kanama görülmedi. Tüm ameliyatlar açık cerrahiye geçilmeden laparoskopik olarak sonlandırıldı.
Sonuç: Kliniğimizde yeni nesil stapler ile rezeksiyon yaptıktan sonra hiçbir güçlendirici yöntem kullanmadık ve herhangi bir komplikasyon ile karşılaşmadık. Az sayıda vakamızla yayınladığımız bu çalışma bir ön sonuç olarak görülebilir.

Anahtar Kelimeler: laparoskopik sleeve gastrektomi, morbid obezite, stapler, kaçak; kanama


Buttressing the Stapler Line in Laparoscopic Sleeve Gastrectomy; Is It Really Necessary?

İsmail Cem Sormaz, Levent Avtan
Istanbul University, Istanbul Medical Faculty, Department Of General Surgery, Istanbul

Aim: To evaluate the results of patients who underwent laparoscopic sleeve gastrectomy without buttressing the stapler line. Material and Method: Hospital records of 16 consecutive patients who underwent laparoscopic sleeve gastrectomy without buttressing the stapler line between Jan 2014 and Dec 2015 were evaluated. Demographic datas, body mass index (BMI), operation time, pre-operative and post-operative (3rd day) hemoglobine levels and post-operative complications were evaluated.
Results: Mean age of patients was 44.1±7.2 and female tomale ratio was 12/4. Mean BMI was 49±9 kg/m2. Mean duration of surgery was 87.9±16.1 minutes. Mean hemoglobin value was 14.41±0.77 gr/dL pre-operative and 13.91±0.82 gr/dL post-operative (3rd day). No major complication, leakage and bleeding was observed. All operations was ended witout conversion to open surgery.
Conclusion: All operations were done with new generation staplers without using any buttressing procedures and no complications occured. This study with small number of patients can be evaluated as a preliminary report.

Keywords: laparoscopic sleeve gastrectomy, morbid obesity, stapler, leakage; bleeding


İsmail Cem Sormaz, Levent Avtan. Buttressing the Stapler Line in Laparoscopic Sleeve Gastrectomy; Is It Really Necessary?. Kafkas J Med Sci. 2017; 7(1): 15-18

Sorumlu Yazar: İsmail Cem Sormaz, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar


 

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi Editörlüğü
Kars, Türkiye    

Telefon: +90 474 225 11 92 - 93                                    Faks: +90 474 225 11 96

e-mail: edit.tipdergi@gmail.com

Yukarı Git