Kronik Ampiyem Nedeni İle Yapılan Dekortikasyonun Fizyolojik ve Radyolojik Uzun Dönem Sonuçları: Retrospektif Çalışma [Kafkas J Med Sci]
Kafkas J Med Sci. 2019; 9(1): 54-60 | DOI: 10.5505/kjms.2019.95530  

Kronik Ampiyem Nedeni İle Yapılan Dekortikasyonun Fizyolojik ve Radyolojik Uzun Dönem Sonuçları: Retrospektif Çalışma

Ali Cevat Kutluk1, Hasan Akın1, Halil Ibrahim Erdoğdu2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Sağlık Uygulama Ve Araştırma Merkezi, İstanbul, Türkiye
2Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Kars, Türkiye

Amaç: Tüberküloz veya non-spesifik enfeksiyonlarnedenli kronik ampiyem hem akciğer fonksiyonlarında azalmaya hem de radiolojik bozulmalara yol açar. Açık vaya video yardımlı torasik cerrahi (VATS) yoluyla yapılan dekortikasyon en son başvurulan tedavi yöntemidir. Bu çalışmanın amacı kronik ampiyem nedeni ile dekortikasyon yapılan hastaların akciğer fonksiyonlarındaki ve radyolojik görünümlerindeki değişimlerin incelenmesidir.
Materyal ve Metot: Bu çalışmaya 2010 ile 2016 yılları arasında kronik ampiyem nedeni ile dekortikasyon uygulanan hastalar dahil edilmiştir. Bütün hastalarda rutin klinik tetkiklerin yanısıra spirometry analizleri ve bilgisayarlı toraks tomografileri (BT) değerlendirilmiştir. Kalınlaşmış parietal plevrayı rezeke etmek ve akciğeri saran korteksi soymak için ya açık torakotomi ya da VATS yöntemi kullanıldı. Spirometri değerlerindeki değişimler hesaplandı. Radiolojik görünümdeki iyileşmeler tatminkar, orta tatminkar ve tatminkar değil olarak derecelendirildi.
Bulgular: Çalışmaya 104 hasta alındı. Hastaların 68’i (%65) erkek olup yaş ortalaması 38,61±17,38 olarak hesaplandı. Operasyon tarafı eşit dağılımlıydı. Non-spesifik mikroorganizmalar tüberküloza göre daha baskın etiolojik ajanlardı. Hem birinci saniyedeki zorlu hacim (FEV1) hem de zorlu vital kapasite (FVC) operasyondan sonra anlamlı olarak iyileşme gösterdi. Bütün hastalar en az 2 yıl takip edildi. Radyolojik değerlendirmede hastaların çoğu (92 hasta, %88) tatminkar, 9 hasta (%8.6) orta derecede tatminkar ve 3 (%3) olgu da tatminkar olmayan olarak sonuçlandı.
Sonuç: Açık veya VATS yoluyla yapılan dekortikasyon kronik ampiyemli hastaların tedavisinde spirometry değerlerinde iyileşme sağlayan ve radyolojik bozulmaları iyileştiren etkili bir tedavi yöntemidir.

Anahtar Kelimeler: dekortikasyon, ampiyem, torakoskopi, cerrahi


The Physiologic and Radiologic Outcomes of Decortication for Chronic Empyema in the Long Term Follow Up: A Retrospective Analysis

Ali Cevat Kutluk1, Hasan Akın1, Halil Ibrahim Erdoğdu2
1Department of Thoracic Surgery, Health Sciences University, İstanbul Yedikule Chest Diseases and Thoracic Surgery Practice and Research Hospital, İstanbul
2Kafkas University Medical Faculty, Department of Internal Medicine, Kars, Turkey

Aim: Chronic empyema due to non-specific or tuberculosis lead to both decrease in pulmonary functions and distortions of the radiologic views. Decortication either through video assisted thoracic surgery (VATS) or open thoracotomy is the last resort of treatment. The study aims to evaluate the spirometry and radiologic outcomes of decortication of patients with chronic empyema.
Material and Method: The study included all patients who had decortication due to thoracic empyema between 2010 and 2016. Besides routine clinical evaluation spirometry analyses and radiologic evaluation with thoracic computerized tomography (CT) were performed in all patients. Either open thoracotomy with muscle sparing technique or VATS were performed to remove thickened parietal pleura and to decorticate the thickened pleura trapping the lung parenchyma. Change in the spirometry parameters were calculated. The improvement in the radiologic appearance were classified as satisfactory, moderately satisfactory, an unsatisfactory.
Results: A total of 104 patients comprised the study population. Sixty-eight of the cases (65%) were male and the mean age of patients was 38,61±17,38 years. Operation site was equally distributed. Non-specific microorganisms were the dominant etiologic agents rather tuberculosis. All spirometry parameters improved significantly. Both forced expiratory volume in one second (FEV1) and forced vital capacity (FVC) values increased after the decortication significantly. All patients were followed at least for 2 years. Most of the cases showed satisfactory results (92 cases, 88%), 9 patients improved moderately (8,6%), and only 3 patients (3%) had unsatisfactory radiologic evaluation.
Conclusion: Decortication either through open thoracotomy or VATS approach is very effective treatment method to improve the spirometry parameters and restore the distorted radiologic appearances in patients with chronic empyema.

Keywords: decortication, empyema, thoracoscopy, surgery


Ali Cevat Kutluk, Hasan Akın, Halil Ibrahim Erdoğdu. The Physiologic and Radiologic Outcomes of Decortication for Chronic Empyema in the Long Term Follow Up: A Retrospective Analysis. Kafkas J Med Sci. 2019; 9(1): 54-60

Sorumlu Yazar: Ali Cevat Kutluk, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar


 

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi Editörlüğü
Kars, Türkiye    

Telefon: +90 474 225 11 92 - 93                                    Faks: +90 474 225 11 96

e-mail: edit.tipdergi@gmail.com

Yukarı Git