Diz Osteoartriti Şiddeti, Kas Kuvveti, Propriyosepsiyon ve Yaşam Kalitesi Arasındaki İlişki [Kafkas J Med Sci]
Kafkas J Med Sci. 2025; 15(1): 44-51 | DOI: 10.5505/kjms.2025.72681  

Diz Osteoartriti Şiddeti, Kas Kuvveti, Propriyosepsiyon ve Yaşam Kalitesi Arasındaki İlişki

Esedullah Akaras1, İbrahim Halil Akçay2, Aliekber Tayfun3, Fatih Baygutalp4, Gökhan Yağız5
1Erzurum Teknik Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü,Erzurum, Turkiye
2Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Programı, Ağrı, Türkiye
3Erzurum Şehir Hastanesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Erzurum, Türkiye
4Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı,Erzurum, Turkiye
5Amasya Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü, Amasya, Turkiye; Tokyo Metropolitan Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Fizik Tedavi Bölümü, Tokyo, Japonya

Amaç: Bu çalışma, bilateral diz osteoartriti (OA) olan bireylerde diz OA şiddeti ile kas kuvveti, propriyosepsiyon ve yaşam kalitesi gibi temel klinik faktörler arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamıştır.
Gereç ve Yöntem: Bilateral diz OA tanısı konan 40 katılımcı ile kesitsel bir gözlemsel çalışma yapılmıştır. İzometrik kuadriseps ve hamstring kas kuvveti, elle tutulan bir dinamometre kullanılarak ölçüldü. Propriyosepsiyon, 30° ve 60°’de diz fleksiyonu sırasında dijital bir inklinometre kullanılarak değerlendirildi. Osteoartrit şiddeti, Kellgren-Lawrence sınıflandırması ve Lequesne algofonksiyonel diz indeksi kullanılarak belirlenirken, yaşam kalitesi ve fonksiyonel durum WOMAC endeksi kullanılarak değerlendirildi.
Bulgular: OA şiddeti arttıkça, WOMAC ağrısı, sertlik ve fiziksel fonksiyon skorlarında anlamlı artışlar gözlenmiştir, bu da yaşam kalitesinde daha kötü sonuçları gösterir (p <0,05). Propriyosepsiyon, OA derecesi arttıkça dominant olmayan bacaktaki 60° diz fleksiyonunda önemli ölçüde bozuldu. Aynı zamanda, OA derecelerinde kuadriseps ve hamstringlerde belirgin bir azalma gözlenmemiştir. (p >0,05).
Sonuç: Diz osteoartriti şiddeti, özellikle ağrı ve fiziksel fonksiyonda daha kötü yaşam kalitesi ile yakından ilişkilidir, ancak kas kuvveti ile ilişkili değildir. Bu bulgular, OA hastalarında propriyosepsiyonun geliştirilmesi ve ağrı yönetimine odaklanan rehabilitasyon programlarının önemini vurgulamaktadır.

Anahtar Kelimeler: osteoartrit şiddeti, osteoartrit derecesi, diz propriyosepsiyonu, yaşam kalitesi; WOMAC; diz kas kuvveti


The Relationship Between Knee Osteoarthritis Severity, Muscle Strength, Proprioception, and Quality of Life

Esedullah Akaras1, İbrahim Halil Akçay2, Aliekber Tayfun3, Fatih Baygutalp4, Gökhan Yağız5
1Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Erzurum Technical University, Faculty of Health Sciences, Erzurum, Türkiye
2Disabled Care and Rehabilitation Program, Agri Ibrahim Cecen University, Agri, Türkiye
3Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Erzurum City Hospital,Erzurum, Türkiye
4Department of Physical Medicine and Rehabilitation, Ataturk University Faculty of Medicine, Erzurum, Türkiye
5Department of Physiotherapy and Rehabilitation, Amasya University, Faculty of Health Sciences, Amasya, Türkiye; Department of Physical Therapy, Faculty of Health Sciences, Tokyo Metropolitan University, Tokyo, Japan

Aim: This study investigated the relationship between the severity of knee osteoarthritis (OA) and key clinical factors such as muscle strength, proprioception, and quality of life (QoL) in individuals with bilateral knee OA.
Material and Methods: A cross-sectional observational study was conducted with 40 participants diagnosed with bilateral knee OA. Isometric quadriceps and hamstring muscle strength were measured using a hand-held dynamometer. Proprioception was assessed using a digital inclinometer during knee flexion at 30° and 60°. Osteoarthritis severity was determined using the Kellgren-Lawrence classification and the Lequesne Algofunctional Knee Index, while QoL and functional status were evaluated using the WOMAC Index.
Results: As OA severity increased, significant increases were observed in WOMAC pain, stiffness, and physical function scores, indicating worse outcomes in QoL (p<0.05). Proprioception was notably impaired at 60° of knee flexion in the non-dominant leg as OA grade increased. At the same time, no significant muscle strength decline in the quadriceps and hamstrings was observed across OA grades (p>0.05).
Conclusions: OA severity is closely associated with worse QoL outcomes, particularly in pain and physical function, but not consistently with muscle strength. These findings highlight the need for rehabilitation programs that improve proprioception and pain management in OA patients.

Keywords: osteoarthritis severity, osteoarthritis grade, knee proprioception, life quality; WOMAC; knee muscle strength


Esedullah Akaras, İbrahim Halil Akçay, Aliekber Tayfun, Fatih Baygutalp, Gökhan Yağız. The Relationship Between Knee Osteoarthritis Severity, Muscle Strength, Proprioception, and Quality of Life. Kafkas J Med Sci. 2025; 15(1): 44-51

Sorumlu Yazar: Esedullah Akaras, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar


 

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi Editörlüğü
Kars, Türkiye    

Telefon: +90 474 225 11 92 - 93                                    Faks: +90 474 225 11 96

e-mail: edit.tipdergi@gmail.com

Yukarı Git