Çocuk Acil Serviste Göğüs Ağrılı Çocuk Hastaların Klinik ve Laboratuvar Bulgularının Değerlendirilmesi [Kafkas J Med Sci]
Kafkas J Med Sci. 2023; 13(1): 45-50 | DOI: 10.5505/kjms.2023.80588  

Çocuk Acil Serviste Göğüs Ağrılı Çocuk Hastaların Klinik ve Laboratuvar Bulgularının Değerlendirilmesi

Hale Çitlenbik1, Aslı Şener2
1İzmir Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Acil Servis, İzmir,Türkiye
2İzmir Bakırçay Üniversitesi Çiğli Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Acil Servis, İzmir, Türkiye

Amaç: Göğüs ağrısı çocuk ve adolesanlarda oldukça çok görülen bir şikâyet olup, çocuk acil servise sık başvuru nedenlerinden biridir. Çocukluk çağında görülen göğüs ağrılarının etiyolojik nedenlerinin belirlenmesi hem doğru tedavinin uygulanması için hem de ailenin ve çocuğun endişelerini gidermek için gereklidir. Çalışmamızda çocuk acil servise göğüs ağrısı nedeniyle başvuran çocukların klinik ve laboratuvar bulguları geriye dönük olarak incelenerek etiyolojik nedenlerin değerlendirilmesi ve kardiyak neden düşünülen olgularda tespit edilen patolojik bulguların araştırılması planlanmıştır.
Materyal ve Metot: Çalışmaya Ocak 2019 – Ocak 2022 tarihleri arasında, yaşları <18 yaş olan, çocuk acil servise göğüs ağrısı nedeni ile başvuran çocuk hastalar dahil edildi. Hasta dosyaları geriye dönük olarak incelenerek; yaş, cinsiyet, başvuru saati ve mevsim, başvuru semptomları, fizik muayene bulguları, akciğer grafisi bulgusu, elektrokardiyografi bulgusu, ekokardiyografi bulgusu, laboratuvar bulguları, son tanı, hastaneye yatış ve süresi kayıt edildi.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 248 hastanın, 119 (%48)’u erkek, 129 (%52)’u kız cinsiyette ve yaş ortancası 14 (IQR: 10–16) saptandı. Göğüs ağrısının etiyolojisinde sırasıyla en çok kas-iskelet sistemi kaynaklı, solunum sistemi kaynaklı ve idiyopatik nedenler bulundu. Kardiyak neden saptanan olgularda ise; göğüs ağrısına çarpıntı, senkop gibi semptomların eşlik ettiği ve patolojik fizik muayene ve ekg bulgularının daha çok saptandığı görüldü.
Sonuç: Göğüs ağrıları çocuk acil servise sık başvuru nedenlerinden biridir. Erişkinlerin aksine, çocukluk çağında kardiyak kökenli göğüs ağrıları oldukça nadirdir ve göğüs ağrısının nedeni çoğunlukla iyi huyludur. Çocuk acil servise göğüs ağrısı ile başvuran hastaları değerlendirirken; ayrıntılı anamnez ve kapsamlı fizik muayene yol gösterici olmalı ve gereken olgulara ayrıntılı tetkikler yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: çocuk, göğüs ağrısı, çocuk acil


Chest Pain in the Pediatric Emergency Department: Evaluation of Clinical and Laboratory Findings of Patients

Hale Çitlenbik1, Aslı Şener2
1Izmir Bakircay University Cigli Training and Research Hospital, Department of Pediatric Emergency, Izmir, Turkiye
2Izmir Bakircay University Cigli Training and Research Hospital, Department of Emergency, Izmir, Turkiye

Aim: Chest pain is a very common complaint in children and adolescents, and it is one of the common reasons for applying to the pediatric emergency department. Determining the etiological causes of chest pain in childhood is necessary to apply the right treatment and relieve the family and child’s concerns. This study was planned to retrospectively examine the clinical and laboratory findings of children admitted to the pediatric emergency department with chest pain, evaluate the etiological causes, and investigate the pathological findings detected in cases with a cardiac cause.
Material and Method: The study included pediatric patients aged <18 who presented to the pediatric emergency department with chest pain between January 2019 and January 2022. Patient files were reviewed retrospectively, and age, gender, time of admission and season, symptoms at presentation, physical examination findings, chest X-ray findings, electrocardiography and echocardiography findings, laboratory findings, final diagnosis, hospitalization, and duration were recorded.
Results: Two hundred and forty-eight patients were included in the study, 119 (48%) of whom were male, while 129 (52%) were female. The median age was 14 years (IQR: 10–16). Mostly musculoskeletal, respiratory, and idiopathic causes were identified in the etiology of chest pain. In the cases with a cardiac cause, it was observed that chest pain was accompanied by symptoms such as palpitation and syncope, and pathological physical examination and ECG findings were more common.
Conclusion: Chest pain is one of the most common reasons for referral to the pediatric emergency department. In contrast to adults, chest pain of cardiac origin is extremely rare in childhood, and the cause of chest pain is usually benign. While evaluating patients who present to the pediatric emergency department with chest pain, a detailed anamnesis, and comprehensive physical examination should provide guidance, and detailed tests should be performed in necessary cases.

Keywords: children, chest pain, pediatric emergency department


Hale Çitlenbik, Aslı Şener. Chest Pain in the Pediatric Emergency Department: Evaluation of Clinical and Laboratory Findings of Patients. Kafkas J Med Sci. 2023; 13(1): 45-50

Sorumlu Yazar: Hale Çitlenbik, Türkiye


ARAÇLAR
Tam Metin PDF
Yazdır
Alıntıyı İndir
RIS
EndNote
BibTex
Medlars
Procite
Reference Manager
E-Postala
Paylaş
Yazara e-posta gönder

Benzer makaleler
PubMed
Google Scholar


 

Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Alıntı-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.


Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Kafkas Tıp Bilimleri Dergisi Editörlüğü
Kars, Türkiye    

Telefon: +90 474 225 11 92 - 93                                    Faks: +90 474 225 11 96

e-mail: edit.tipdergi@gmail.com

Yukarı Git